Kouzelné a blahodárné účinky

Zdraví

Existuje skutečně mnoho různých druhů ořechů a je pravdou, že je můžeme pojídat v různých podobách. Slané, pražené, sladké, obalované v pálivém těstíčku s wasabi nebo s jiným kořením. Hodně si je spojujeme s obdobím Vánoc a pečením sladkého cukroví na slavnostní stůl. Jak využít jejich blahodárné účinky? Jednoduše je v normální míře, což je asi tak co se vejde do hrsti, pojídat v přirozeném stavu. Zde je nejvíce látek, které můžeme dodat svému tělu. Některé druhy se k nám dovážejí, což ale dnes není vůbec žádný problém a jiné mají přímo domovinu i u nás. Taková líska roste běžně i ve volné přírodě a tak se na sběr oříšků můžeme vydat s košíčkem. Je ale možné, že nás předběhne veverka, jak je vidět, i ona ví, co je pro ni dobré.

Podpora našeho zdraví

Češi by měli být vděční, že zrovna lískový ořech je tak snadno dostupný, protože jeho plody podporují naše zdraví tak nějak celkově. Jsou velmi prospěšné pro srdeční činnost, za což můžeme vděčit mononenasyceným mastným kyselinám. Nemluvě o vitamínech,  v podstatě se jedná o jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu E, který umí dokonale ochránit buňky. Kromě toho zde získáme vlákninu, která je přínosem pro náš organismus. Vápník, hořčík, zinek, kyselina listová, biotin a mnohé další z nich dělají skutečný poklad a pro nás zdravou potravinu. Přirozeně pokud chceme vyzkoušet i plody z jiné země, tak to není problém, jelikož se dají snadno zakoupit a zjistit si tak, zdali budou chutnější ty naše nebo zahraniční. Na kvalitě a obsahu zdravých látek se to výrazně nezmění.

Lískové oříšky jsou pěknou ozdobou

Nejen, že plody lísky dobře chutnají a mají výživnou hodnotu, ale dokonce i jejich srdíčkové tvary jsou velmi pěknou dekorací na dezertech, dortících nebo cukroví. Použít se dají jak celé, tak mleté nebo drcené. To záleží na tom, jaký máme plán, co s nimi hodláme dál provádět. Skvěle chutnají v čokoládě, a pokud si ji sami vytvoříme doma z karobu, poté máme i zdravou pochoutku.