Masopustní tradice

Masopust dnes

Masopust dnes většina z nás vnímá pouze jako pochod lidí v maskách, ale kde se vzal a jaký byl jeho původní význam?

První zmínky o masopustu najdeme již ve 13. století. Na Moravě se také používá označení ostatky nebo fašank. Původně to byla doba od Tří králů až do Popeleční středy, po které následoval půst, který trval až do Velikonoc. Poslední dny tohoto období jsou spojeny s radovánkami a bujarým veselím. Často v této době probíhaly svatby, zabijačky a taneční zábavy.  Katolická církev byla ostře proti těmto oslavám, ale i přesto se podařilo masopust zařadit mezi církevní svátky. Věřící se před postním obdobím chodili vyzpovídat ze svých hříchů.

Masopust
Masopust

Vrcholem masopustu byl průvod masek. Průvodu se samozřejmě dříve nesměla zúčastnit žádná žena. Masky závisely na nápaditosti jedinců, ale najít můžeme i masky tradiční, mezi které patří medvěd a kobyla. Oba tyto převleky mají hlubší hospodářský význam a měly přinést plodnost, prosperitu dobytka a úrodu. Mezi další oblíbené převleky patřil kominík a bába s nůší.

Člověk v masce musel chování přizpůsobit svému převleku a v každé chalupě sehrát malé divadelní představení, které mělo pobavit všechny přítomné. Kobylu na konci průvodu čeká smutný osud. Bude totiž zabita a pak se strhne pravé veselí, které bude pokračovat do půlnoci. Pokud se zábava přehoupne přes půlnoc, přijde mezi lid ďábel, který bude mít podobu cizince v zeleném kabátu.

U každého stavení dostaly masky něco dobrého k pití a také něco k zakousnutí. Mezi tradiční sladkosti patří koblihy, vdolky nebo boží milosti. Chybět také nesměly zabijačkové lahůdky jako jitrnice, jelita, škvarky, klobásky, ovar, zabijačková polévka nebo pečené vepřové koleno. O Popeleční středě už se žádné delikatesy jíst nemohly a na řadu přišly postní pokrmy – čočka, krupice a brambory.

Redakce Press-Media

Doporučuje další zajímavé články na mediích

Press-Media.cz

Centrum-Zprávy.cz

Press-News.cz