Alergeny, alergie

Alergen pociťujeme jako chemickou či biologickou látku, která vyvolá nepříjemnou alergickou reakci imunitního systému. Alergie se projevuje u přecitlivělých jedinců. Aby se projevila, musí se nejprve s tělem seznámit a poté se rozhodne o její škodlivosti. Tento proces trvá zhruba tři týdny. Proč existují poruchy imunitního systému, které vedou k alergickým reakcím, nám dosud nejsou přesně známy. Zřejmě se jedná o vrozenou náchylnost. Nebo snad alergie vzniká při dlouhodobém vystavení látkám?

Existuje jich celá řada – venkovní, domácí, potravinové, lékové, aj.

Alergeny
Alergeny

Venkovní alergeny

Mezi ty nejznámější patří pylová zrna – jsou to malé samčí buňky, které jsou menší než průměr lidského vlasu a rozmnožují rostliny. K hlavním představitelům patří řada stromů – líska bělokorá, líska obecná, aj. Alergie způsobují i běžné trávy – psárka, pýr, pelyněk či kopřiva. Mezi venkovní alergeny řadíme i plísně. Jejich mikroskopické spory poletují vzduchem stejně tak jako výše zmíněné pyly. Jejich výskyt a tvorba je velmi ovlivněna počasím.

Domácí alergeny

Mezi nám nejvíce známe a nejvíce škodlivé alergeny v domácím prostředí patří roztoči a jejich výměšky., švábi a zvířecí mazlíčci. Jsou totiž zdrojem alergenů. Nejvíce se vyskytují ve slinách, kožních šupinkách a v moči – ne ve chlupech, jak si mnozí z nás myslí. Alergeny zvířecí od těch roztočových mohou „poletovat“ ve vzduchu, protože jsou lehké. Tím se tak mohou snáze zanést do jiných budov, měst, … neboť se nám zaklíní do oblečení.

Potravinové alergeny
Potravinové alergeny

Potravinové alergeny

Podstatou potravinové alergie je fakt, že se naše tělesná schránka brání před cizími látkami a snaží se je z těla vyloučit. Možné příznaky se u každého jedince projevují jinak. Zejména jde o bolest břicha, průjem, zácpa, zvracení, kopřivka či krev ve stolici. Prevence spočívá v dodržování diety a vyloučení potravin, na které je jedinec alergický. Mezi potravinové alergeny patří – obiloviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, měkkýši, arašídy, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semínka, aj. Od 13. prosince 2014 vznikla povinnost označovat v jídelních lístkách alergeny – dle směrnice 1169/11 EU článek 21 a Vyhlášky 113/2005 Sb., §8 odstavec 10.

Příznaky alergie se projevují kýcháním, rýmou či astmatem. Pokud nejste nemocní, „dohonila“ vás alergie. Nejlepší prevencí v těchto případech jsou léčiva, která reakci zmírní.